De training wordt aangeboden door Masja Otter, psychotherapeut en Eugene Sedney, gecertificeerd bokstrainer

Ben je zelf GGZ-professional of als bokstrainer verbonden aan een GGZ-professional en wil je meer weten over de mogelijkheden van Bokspsychoherapie als psychotherapeutische interventie bij PTSS en persoonlijkheidsproblematieken? Dan vertellen we je hier graag meer over, inclusief de door ons ontwikkelde methodes en onze praktijkervaringen.

Theorie en praktijk

De training wordt aangeboden door Masja Otter, psychotherapeut en Eugene Sedney, gecertificeerd bokstrainer. We koppelen de geldende theorieën aan de verschillende interventies en lichten dit toe vanuit onze gevarieerde praktijkcases. Hierbij komen onder andere zaken terug als traumaverwerking, exposure technieken, rescripten en het afrekenen met de kritische/afwijzende stem. Daarbij laten we je de interventies ook zelf ervaren.

training bokspsychotherapie

Onderdeel van brede behandeling: professionele aanpak is essentieel

Niet iedereen kan zomaar Bokspsychotherapie geven. Kennis van zaken en professionele aanpak is essentieel. De training dient als aanvulling en update van kennis en mogelijkheden als je al over een gedegen basis beschikt. De technieken die we inzetten bij de psychotherapeutische interventie bij PTSS en persoonlijkheidsproblematiek dienen onderdeel uit te maken van een bredere behandeling na gedegen diagnostiek en indicatiestelling. Een bokszak inzetten om getraumatiseerde mensen te laten 'afreageren', kan zonder de juiste kennis en begeleiding zelfs tegengesteld effect sorteren en leiden tot overbelasting en hertraumatisering.

Omgaan met emoties en afweer

De technieken die je leert kunnen veel losmaken. Dit komt doordat de rationele controle wordt doorbroken en het lichaam in beweging wordt gezet. Dit zorgt ervoor dat de afweer die vaak in gesprekken ontstaat, wordt omzeild. Hierdoor kun je sneller bij emoties komen of juist op weerstand stuiten. Het is belangrijk dat behandelaren die hiermee gaan werken goed zijn opgeleid om te kunnen omgaan met deze emoties of vormen van afweer zoals conversie of dissociatie. En daar tegelijkertijd niet bang voor zijn. In de training staan we daar uitvoerig bij stil en leggen uit hoe je in zulke situaties moet handelen.

Invulling training

De training kan worden ingezet bij PTSS in zowel de SGGZ als de BGGZ en problemen in de behandeling daarvan. Daarnaast kan het geleerde ingezet worden ter ondersteuning van een lopende schematherapie, of bij korte behandelingen in de BGGZ.

De training zorgt snel voor verheldering van bestaande thema’s en problemen in de therapie, waarbij de inzichten meer ervaringsgericht in plaats van cognitief zijn. De combinatie van de gesprekken en de boksinterventies blijken een versterkende werking voor herstel en verandering te hebben. Daarnaast blijkt lichaamsbeweging een sleutel te zijn voor veel psychische klachten. Bij deze vorm van therapie combineer je het beste van twee werelden.

Onderdelen die aan de orde komen zijn:

  • Theorieën en achtergrond rond verschillende schema's, PTSS, behandeling exposure en EMDR, Window off tolerance en collaps
  • Wanneer Bokspsychotherapie in te zetten als middel bij persoonlijkheidsstroornissen en PTSS
  • Ervaringsgerichte oefeningen
  • Verschillende interventies in de ring
  • Samenwerking tussen psycholoog/therapeut en bokstrainer (deze training is daarom ook geschikt voor bokstrainers die een samenwerking hebben met een GGZ-professional).
  • Verschil behandeling in spreekkamer en in de ring
  • Juiste inzet bokstechnieken tijdens Bokspsychotherapie in de ring

Lees hier meer over de invulling van de training


De theoretische onderbouwing: Psychotherapie in beweging - de helende kunst van boksen

Het boek 'Psychotherapie in beweging', geschreven door Masja Otter en prof. dr. Damiaan Denys (hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd Psychiatrie aan het AMC) is onderdeel van de training en dient ter voorbereiding en als naslagwerk. Tijdens de training wordt de theoretische achtergrond en de praktische uitoefening van bokspsychotherapie als basis voor behandeling, zoals beschreven in dit boek, verder toegelicht en in de praktijk geoefend. Het boek dient door deelnemers van de training vooraf zelf aangeschaft te worden, verkrijgbaar in de boekwinkels en online onder andere via Bruna of Bol.com.


Accreditatie

De training is vanaf 2022 geaccrediteerd door de Vereniging EMDR Nederland (VEN) voor twee accreditatiepunten en voor 6 punten bij het Register Vaktherapie. Vermeld bij de inschrijving dat je lid bent van deze verenigingen en jouw lidmaatschapsnummer.

Data en kosten

De training kost € 495 exclusief 21% BTW en inclusief een heerlijke lunch. We vragen je het boek 'Psychotherapie in beweging' met de achtergronden, theoretische onderbouwing en beschrijving van cases vooraf zelf te bestellen en door te nemen.

Trainingen 2024*

  • Zaterdag 27 januari 2024 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) - VOL
  • Zaterdag 6 april 2024 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) - nog 7 plaatsen beschikbaar

Inschrijven voor deze training kan via onderstaande button. Je kunt dan ook direct voor de training betalen. Via e-mail ontvang je vervolgens de bevestiging met praktische informatie en de factuur (houd voor de zekerheid je spambox ook in de gaten).

INSCHRIJVEN TRAINING

Er geldt een maximum van 20 deelnemers per training en een minimum van 10 deelnemers.

Enkele reacties van deelnemers:

5015377d 5f98 4ea1 8908 578cf56a054d copy

"Het was zeer aangenaam, zowel als kennismaking met boksen als met de verschillende theoretische kaders waarin de therapie een plaats zou kunnen hebben. Inhoudelijk zeker één van de boeiendste bijscholingen die ik de afgelopen jaren deed!"

"Afgelopen zaterdag een fantastisch leerzame dag beleefd bij Eugène & Masja. Wat een aanrader. Wetenschappelijke kaders in combinatie met veel lichaamsgericht werk, beter gaat het niet worden!"

"Ik hoop dat jullie boodschap een nog groter publiek weet te bereiken want ik geloof heilig in deze aanpak. Bedankt voor de fijne training!"

"bpt trainingHet praktische gelijk toepasbare van de training. Fijne trainers die duidelijk uitleg gaven zonder te veel de expert uit te hangen maar dat door wat ze vertelden hun expertise duidelijk te merken was en goed overgebracht werd."

"Het sterk vernieuwende aspect en het feit dat dit iets is wat voor een doorbraak kan zorgen bij moeilijk behandelbare patiënten."

Terugkomdag 7 februari 2024

Op verzoek van de deelnemers, organiseren we terugkomdagen voor mensen die al aan de training Bokspsychotherapie bij PTSS en persoonlijkheidsproblematiek hebben deelgenomen. Tijdens deze terugkomdag is ruimte voor het bespreken van de ervaringen rond het toepassen van het geleerde in de praktijk. Daarnaast oefenen we vooral lekker veel met praktijksituaties vanuit verschillende rollen. De terugkomdag kost € 295 excl. BTW.

De terugkomdag heeft inmiddels plaatsgevonden op woensdag 7 februari 2024 van 13.00 tot 17.00 uur  -

INSCHRIJVEN TERUGKOMDAG

Heb je interesse in deelname aan de terugkomdag op een andere datum, laat dit dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Let op: inschrijven voor de terugkomdag is alleen mogelijk als je al aan de training Bokspsychotherapie bij PTSS en persoonlijkheidsproblematiek hebt deelgenomen. Er geldt een minimum van 10 deelnemers en een maximum voor 20 deelnemers.

training bokspsychotherapie praktijk

Psychotherapie in beweging - de helende kunst van boksen

masja otter damiaan denys psychotherapie in bewegingHet boek 'Psychotherapie in beweging', geschreven door Masja Otter en prof. dr. Damiaan Denys (hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd Psychiatrie aan het AMC) is het relaas van een unieke zoektocht naar hoe een nieuwe aanpak van mentale klachten kan worden ontworpen voor zowel client als behandelaar. Bovendien brengt dit boek voor het eerst een overzicht van de theoretische achtergrond en de praktische uitoefening van bokspsychotherapie als basis voor behandeling. Het brengt een omvattend beeld van de rol die de therapie vandaag speelt, en morgen zou kunnen spelen, in een zorgsysteem in beweging. Bokspsychotherapie (BPT) is een uiterst doeltreffende aanvulling bij de bestaande therapievormen voor de diagnose en de behandeling van mentale ziektebeelden.

Het boek is te koop zowel online als in de boekwinkels, onder andere via Bruna of Bol.com.

Referenties

Chantal Goertz

bokshandschoenen
Orthopedagoog | i.o. GZ psycholoog

Vandaag samen met collega Anne Schlicher kennis mogen maken met de bokspsychotherapie methodiek van Eugène Sedney en Masja Otter. Erg inspirerende en mooie dag. Een alternatieve en krachtige manier van behandelen bij PTSS. 🔥

Marten Plantinga

Marten Plantinga

Eigenaar Boxing Before Breakfast/MP Lifestylecoaching

Boksen als middel bij schema therapie dag 2 in Zeist zit er op. Mooie dag gehad en weer veel geleerd. Qua kennis, maar vooral ook over mijn eigen schema’s. De 20 minuten boksen op de pads met Eugene Sedney en de vragen die Masja Otter (SGGZ psycholoog) me tussendoor stelde hebben me de afgelopen 2 weken erg bezig gehouden en nieuwe inzichten opgeleverd.

Lees meer: Marten Plantinga

Lysander Verschuur

Lysander Verschuur

Lysander Verschuur is psycholoog, therapeut/coach en CGT'er i.o.

Fantastische cursus boksen als interventie bij PTSS en persoonlijkheids problematiek gevolgd bij Boksschool Sedney Zeist. Thanks Masja en Eugene !! 🥊 🥊 🥊

Marten Plantinga

Marten Plantinga

Vandaag de eerste dag mogen beleven van de training “Boksen en Schema Therapie”. Leuke groep, waarbij de meesten al werken als psycholoog of therapeut.

Als leek kreeg ik eerst uitleg over schema’s van Masja Otter (SGGZ psycholoog, dit is haar promotie onderzoek). Professor hoogleraar Damiaan Denys (hier op de foto) was als promotor en aandachtig toeschouwer ook aanwezig.

Lees meer: Marten Plantinga

Karlijn de Hek

Karlijn de Hek

Van oktober t/m december volgde ik twee cursussen bokstherapie (bij PTSS en bij persoonlijkheidsproblematiek). Essentieel om het lijf ten volle te betrekken bij traumaverwerking. Zo leuk en meteen toepasbaar! Bedankt Masja Otter en Eugène Sedney voor de waardevolle dagen.

Erwin A. Kamp

Erwin A. Kamp

Hoofdkrijgsmachtraadsman (Chief Humanist Chaplaincy Dutch Armed Forces)

Afgelopen maand trainingen #bokspsychotherapie gevolgd bij boksschool Sedney in Zeist. Boksen onder begeleiding kan helend werken voor mensen met #PTSS en #MoralInjury bijvoorbeeld voor #veteranen. Momenteel doet Masja Otter wetenschappelijk onderzoek (promotieonderzoek) bij Hoogleraar Damiaan Denys.