De training wordt aangeboden door Masja Otter, psychotherapeut en Eugene Sedney, gecertificeerd bokstrainer

Ben je zelf therapeut, begeleider, docent, jeugdwerker of trainer en wil je meer weten over de mogelijkheden van Boks-psychoherapie als psychotherapeutische interventie bij PTSS en persoonlijkheidsproblematieken? Dan vertellen we je graag meer hierover, onze manier van werken en onze praktijkervaringen.

Theorie en praktijk

De training wordt aangeboden door Masja Otter, psychotherapeut en Eugene Sedney, gecertificeerd bokstrainer. We koppelen de geldende theorieën aan de verschillende interventies en lichten dit toe vanuit onze gevarieerde praktijkcases. Hierbij komen onder andere zaken terug als traumaverwerking, exposure technieken, rescripten en het afrekenen met de kritische/afwijzende stem. Daarbij laten we je de interventies ook zelf ervaren.

training bokspsychotherapie

Onderdeel van brede behandeling

Niet iedereen kan zomaar Bokspsychotherapie geven. Kennis van zaken en professionele aanpak is essentieel. De training dient als aanvulling en update van kennis en mogelijkheden als je al over een gedegen basis beschikt. Deze technieken die we inzetten bij de psychotherapeutische interventie bij PTSS en persoonlijkheidsproblematiek dienen onderdeel uit te maken van een bredere behandeling na gedegen diagnostiek en indicatiestelling.

Omgaan met emoties en afweer

De technieken die je leert kunnen veel losmaken. Dit komt doordat de rationele controle wordt doorbroken en het lichaam in beweging wordt gezet. Dit zorgt ervoor dat de afweer die vaak in gesprekken ontstaat, wordt omzeild. Hierdoor kun je sneller bij emoties komen of juist op weerstand stuiten. Het is belangrijk dat behandelaren die hiermee gaan werken goed zijn opgeleid om te kunnen omgaan met deze emoties of vormen van afweer zoals conversie of dissociatie. En daar tegelijkertijd niet bang voor zijn. In de opleiding staan we daar uitvoerig bij stil staan leggen uit hoe je in zulke situaties moet handelen.

Invulling training

De training kan worden ingezet bij PTSS in zowel de SGGZ als de BGGZ en problemen in de behandeling daarvan. Daarnaast kan het geleerde ingezet worden ter ondersteuning van een lopende schematherapie, of kan worden gebruikt voor korte behandelingen in de BGGZ.

De training zorgt snel voor verheldering van bestaande thema’s en problemen in de therapie, waarbij de inzichten meer ervaringsgericht ipv cognitief zijn. De combinatie van de gesprekken en de boksinterventies blijken een versterkende werking voor herstel en verandering te hebben. Daarnaast blijkt lichaamsbeweging een sleutel te zijn voor veel psychische klachten. Bij deze vorm van therapie combineer je het beste van twee werelden.

Onderdelen die aan de orde komen zijn:

 • Theorieën en achtergrond rond verschillende schema's, PTSS, behandeling exposure en EMDR, Window off tolerance en collaps
 • Wanneer Boks-psychotherapie in te zetten als middel bij persoonlijkheidsstroornissen en PTSS
 • Ervaringsgerichte oefeningen
 • Verschillende interventies in de ring
 • Samenwerking tussen psycholoog en bokstrainer
 • Verschil behandeling in spreekkamer en in de ring
 • Juiste inzet bokstechnieken tijdens Boks-psychotherapie in de ring

Lees hier meer over de invulling van de training

Data en kosten

De eerste trainingen Bokspsychotherapie bij PTSS en persoonlijkheidsproblematiek vinden plaats op:

 • Zaterdag 19 februari 2022 van 09.30 tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur)
 • Zaterdag 5 maart 2022 van 09.30 tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur)
 • Zaterdag 23 april 2022 van 09.30 tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur)
 • Zaterdag 14 mei 2022 van 09.30 tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur)
 • Zaterdag 18 juni 2022 van 09.30 tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur)

Inschrijven voor deze training wordt binnenkort mogelijk via deze site. Er geldt een maximum van 20 deelnemers per training.

De training kost € 595 exclusief 21% BTW en inclusief een heerlijke lunch.

Terugkomdagen

Op verzoek van de deelnemers aan de trainingen in 2021, organiseren we terugkomdagen voor mensen die al aan de training hebben deelgenomen. Tijdens deze terugkomdagen is ruimte voor het bespreken van de ervaringen rond het toepassen van het geleerde in de praktijk. Daarnaast wordt vooral veel aandacht besteed aan het oefenen van praktijksituaties vanuit verschillende rollen.

De eerste terugkomdagen vinden plaats op:

 • Zaterdag 12 maart van 10.00 tot 14.00 uur (ontvangst vanaf 09.30 uur) - voor de mensen die deelgenomen hebben aan de training gericht op PTSS.
 • Zaterdag 26 maart van 10.00 tot 14.00 uur (ontvangst vanaf 09.30 uur) - voor de mensen die deelgenomen hebben aan de training gericht op schema's en persoonlijkheidsstoornissen.
 • Nieuwe data volgen zsm.

Inschrijving voor deze terugkomdagen wordt binnenkort mogelijk via deze site. Er geldt een maximum van 20 deelnemers per terugkomdag.

De terugkomdag kost € 295 exclusief 21% BTW en inclusief heerlijke lunch.

 

training bokspsychotherapie praktijk

Referenties

Chantal Goertz

bokshandschoenen
Orthopedagoog | i.o. GZ psycholoog

Vandaag samen met collega Anne Schlicher kennis mogen maken met de bokspsychotherapie methodiek van Eugène Sedney en Masja Otter. Erg inspirerende en mooie dag. Een alternatieve en krachtige manier van behandelen bij PTSS. 🔥

Marten Plantinga

Marten Plantinga

Vandaag de eerste dag mogen beleven van de training “Boksen en Schema Therapie”. Leuke groep, waarbij de meesten al werken als psycholoog of therapeut.

Als leek kreeg ik eerst uitleg over schema’s van Masja Otter (SGGZ psycholoog, dit is haar promotie onderzoek). Professor hoogleraar Damiaan Denys (hier op de foto) was als promotor en aandachtig toeschouwer ook aanwezig.

Lees meer: Marten Plantinga

Lysander Verschuur

Lysander Verschuur

Lysander Verschuur is psycholoog, therapeut/coach en CGT'er i.o.

Fantastische cursus boksen als interventie bij PTSS en persoonlijkheids problematiek gevolgd bij Boksschool Sedney Zeist. Thanks Masja en Eugene !! 🥊 🥊 🥊

Marten Plantinga

Marten Plantinga

Eigenaar Boxing Before Breakfast/MP Lifestylecoaching

Boksen als middel bij schema therapie dag 2 in Zeist zit er op. Mooie dag gehad en weer veel geleerd. Qua kennis, maar vooral ook over mijn eigen schema’s. De 20 minuten boksen op de pads met Eugene Sedney en de vragen die Masja Otter (SGGZ psycholoog) me tussendoor stelde hebben me de afgelopen 2 weken erg bezig gehouden en nieuwe inzichten opgeleverd.

Lees meer: Marten Plantinga

Erwin A. Kamp

Erwin A. Kamp

Hoofdkrijgsmachtraadsman (Chief Humanist Chaplaincy Dutch Armed Forces)

Afgelopen maand trainingen #bokspsychotherapie gevolgd bij boksschool Sedney in Zeist. Boksen onder begeleiding kan helend werken voor mensen met #PTSS en #MoralInjury bijvoorbeeld voor #veteranen. Momenteel doet Masja Otter wetenschappelijk onderzoek (promotieonderzoek) bij Hoogleraar Damiaan Denys.

Karlijn de Hek

Karlijn de Hek

Van oktober t/m december volgde ik twee cursussen bokstherapie (bij PTSS en bij persoonlijkheidsproblematiek). Essentieel om het lijf ten volle te betrekken bij traumaverwerking. Zo leuk en meteen toepasbaar! Bedankt Masja Otter en Eugène Sedney voor de waardevolle dagen.