De training wordt aangeboden door Masja Otter, psychotherapeut en Eugene Sedney, gecertificeerd bokstrainer

Ben je zelf GGZ-professional of als bokstrainer verbonden aan een GGZ-professional en wil je meer weten over de mogelijkheden van Bokspsychoherapie als psychotherapeutische interventie bij PTSS en persoonlijkheidsproblematieken? Dan vertellen we je hier graag meer over, inclusief de door ons ontwikkelde methodes en onze praktijkervaringen.

Theorie en praktijk

De training wordt aangeboden door Masja Otter, psychotherapeut en Eugene Sedney, gecertificeerd bokstrainer. We koppelen de geldende theorieën aan de verschillende interventies en lichten dit toe vanuit onze gevarieerde praktijkcases. Hierbij komen onder andere zaken terug als traumaverwerking, exposure technieken, rescripten en het afrekenen met de kritische/afwijzende stem. Daarbij laten we je de interventies ook zelf ervaren.

training bokspsychotherapie

Onderdeel van brede behandeling

Niet iedereen kan zomaar Bokspsychotherapie geven. Kennis van zaken en professionele aanpak is essentieel. De training dient als aanvulling en update van kennis en mogelijkheden als je al over een gedegen basis beschikt. Deze technieken die we inzetten bij de psychotherapeutische interventie bij PTSS en persoonlijkheidsproblematiek dienen onderdeel uit te maken van een bredere behandeling na gedegen diagnostiek en indicatiestelling.

Omgaan met emoties en afweer

De technieken die je leert kunnen veel losmaken. Dit komt doordat de rationele controle wordt doorbroken en het lichaam in beweging wordt gezet. Dit zorgt ervoor dat de afweer die vaak in gesprekken ontstaat, wordt omzeild. Hierdoor kun je sneller bij emoties komen of juist op weerstand stuiten. Het is belangrijk dat behandelaren die hiermee gaan werken goed zijn opgeleid om te kunnen omgaan met deze emoties of vormen van afweer zoals conversie of dissociatie. En daar tegelijkertijd niet bang voor zijn. In de training staan we daar uitvoerig bij stil en leggen uit hoe je in zulke situaties moet handelen.

Invulling training

De training kan worden ingezet bij PTSS in zowel de SGGZ als de BGGZ en problemen in de behandeling daarvan. Daarnaast kan het geleerde ingezet worden ter ondersteuning van een lopende schematherapie, of bij korte behandelingen in de BGGZ.

De training zorgt snel voor verheldering van bestaande thema’s en problemen in de therapie, waarbij de inzichten meer ervaringsgericht in plaats van cognitief zijn. De combinatie van de gesprekken en de boksinterventies blijken een versterkende werking voor herstel en verandering te hebben. Daarnaast blijkt lichaamsbeweging een sleutel te zijn voor veel psychische klachten. Bij deze vorm van therapie combineer je het beste van twee werelden.

Onderdelen die aan de orde komen zijn:

 • Theorieën en achtergrond rond verschillende schema's, PTSS, behandeling exposure en EMDR, Window off tolerance en collaps
 • Wanneer Bokspsychotherapie in te zetten als middel bij persoonlijkheidsstroornissen en PTSS
 • Ervaringsgerichte oefeningen
 • Verschillende interventies in de ring
 • Samenwerking tussen psycholoog/therapeut en bokstrainer (deze training is daarom ook geschikt voor bokstrainers die een samenwerking hebben met een GGZ-professional).
 • Verschil behandeling in spreekkamer en in de ring
 • Juiste inzet bokstechnieken tijdens Bokspsychotherapie in de ring

Lees hier meer over de invulling van de training

Accreditatie

De training is vanaf 2022 geaccrediteerd door de Vereniging EMDR Nederland (VEN) voor twee accreditatiepunten en voor 6 punten bij het Register Vaktherapie. Vermeld bij de inschrijving dat je lid bent van deze verenigingen en jouw lidmaatschapsnummer.

Data en kosten

De training kost € 495,= exclusief 21% BTW en inclusief een heerlijke lunch.

Trainingen 2023:

 • Zaterdag 11 februari 2023 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) VOL
 • zaterdag 11 maart 2023 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00) VOL
 • Zaterdag 15 april 2023 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00) VOL
 • Zaterdag 13 mei 2023 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) VOL
 • Zaterdag 10 juni 2023 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) - VOL
 • Zaterdag 9 september 2023 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) - VOL
 • Zaterdag 7 oktober 2023 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) - nog 6 plekken vrij
 • Zaterdag 4 november 2023 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) - nog 6 plekken vrij

Trainingen 2024:

 • Zaterdag 27 januari 2024 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) - nog 20 plekken vrij
 • Zaterdag 9 maart 2024 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) - nog 20 plekken vrij
 • Zaterdag 6 april 2024 2024 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) - nog 20 plekken vrij
 • Zaterdag 18 mei 2024 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) - nog 20 plekken vrij
 • Zaterdag 15 juni 2024 2024 van 09.30 uur tot 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur) - nog 20 plekken vrij

Inschrijven voor deze training kan via onderstaande button. Je kunt dan ook direct voor de training betalen. Via e-mail ontvang je vervolgens de bevestiging met praktische informatie en de factuur (houd voor de zekerheid je spambox ook in de gaten).

INSCHRIJVEN TRAINING

Er geldt een maximum van 20 deelnemers per training en een minimum van 10 deelnemers.

Enkele reacties van deelnemers:

5015377d 5f98 4ea1 8908 578cf56a054d copy

"Het was zeer aangenaam, zowel als kennismaking met boksen als met de verschillende theoretische kaders waarin de therapie een plaats zou kunnen hebben. Opbouw doorheen de dag was erg goed en maakte het makkelijk om de focus te houden! Ik vond de setting ook een aangename afwisseling van de meeste stoel-gecentreerde bijscholingen. Inhoudelijk zeker één van de meer boeiendste bijscholingen die ik de afgelopen jaren deed!"

"Ik hoop dat jullie boodschap een nog groter publiek weet te bereiken want ik geloof heilig in deze aanpak. Bedankt voor de fijne training!"

"Het praktische gelijk toepasbare van de training. Fijne trainers die duidelijk uitleg gaven zonder te veel de expert uit te hangen maar dat door wat ze vertelden hun expertise duidelijk te merken was en goed overgebracht werd."

"Het sterk vernieuwende aspect en het feit dat dit iets is wat voor een doorbraak kan zorgen bij moeilijk behandelbare patiënten."

Terugkomdag 7 februari 2024

Op verzoek van de deelnemers, organiseren we terugkomdagen voor mensen die al aan de training Bokspsychotherapie bij PTSS en persoonlijkheidsproblematiek hebben deelgenomen. Tijdens deze terugkomdag is ruimte voor het bespreken van de ervaringen rond het toepassen van het geleerde in de praktijk. Daarnaast oefenen we vooral lekker veel met praktijksituaties vanuit verschillende rollen. De terugkomdag kost € 295 excl. BTW.

De volgende terugkomdag organiseren we op woensdag 7 februari 2024 van 13.30 tot 17.00 uur

INSCHRIJVEN TERUGKOMDAG

Heb je interesse in deelname aan de terugkomdag op een andere datum, laat dit dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Let op: inschrijven voor de terugkomdag is alleen mogelijk als je al aan de training Bokspsychotherapie bij PTSS en persoonlijkheidsproblematiek hebt deelgenomen. Er geldt een minimum van 10 deelnemers en een maximum voor 20 deelnemers.

training bokspsychotherapie praktijk

Referenties

Lysander Verschuur

Lysander Verschuur

Lysander Verschuur is psycholoog, therapeut/coach en CGT'er i.o.

Fantastische cursus boksen als interventie bij PTSS en persoonlijkheids problematiek gevolgd bij Boksschool Sedney Zeist. Thanks Masja en Eugene !! 🥊 🥊 🥊

Marten Plantinga

Marten Plantinga

Eigenaar Boxing Before Breakfast/MP Lifestylecoaching

Boksen als middel bij schema therapie dag 2 in Zeist zit er op. Mooie dag gehad en weer veel geleerd. Qua kennis, maar vooral ook over mijn eigen schema’s. De 20 minuten boksen op de pads met Eugene Sedney en de vragen die Masja Otter (SGGZ psycholoog) me tussendoor stelde hebben me de afgelopen 2 weken erg bezig gehouden en nieuwe inzichten opgeleverd.

Lees meer: Marten Plantinga

Marten Plantinga

Marten Plantinga

Vandaag de eerste dag mogen beleven van de training “Boksen en Schema Therapie”. Leuke groep, waarbij de meesten al werken als psycholoog of therapeut.

Als leek kreeg ik eerst uitleg over schema’s van Masja Otter (SGGZ psycholoog, dit is haar promotie onderzoek). Professor hoogleraar Damiaan Denys (hier op de foto) was als promotor en aandachtig toeschouwer ook aanwezig.

Lees meer: Marten Plantinga

Erwin A. Kamp

Erwin A. Kamp

Hoofdkrijgsmachtraadsman (Chief Humanist Chaplaincy Dutch Armed Forces)

Afgelopen maand trainingen #bokspsychotherapie gevolgd bij boksschool Sedney in Zeist. Boksen onder begeleiding kan helend werken voor mensen met #PTSS en #MoralInjury bijvoorbeeld voor #veteranen. Momenteel doet Masja Otter wetenschappelijk onderzoek (promotieonderzoek) bij Hoogleraar Damiaan Denys.

Karlijn de Hek

Karlijn de Hek

Van oktober t/m december volgde ik twee cursussen bokstherapie (bij PTSS en bij persoonlijkheidsproblematiek). Essentieel om het lijf ten volle te betrekken bij traumaverwerking. Zo leuk en meteen toepasbaar! Bedankt Masja Otter en Eugène Sedney voor de waardevolle dagen.

Chantal Goertz

bokshandschoenen
Orthopedagoog | i.o. GZ psycholoog

Vandaag samen met collega Anne Schlicher kennis mogen maken met de bokspsychotherapie methodiek van Eugène Sedney en Masja Otter. Erg inspirerende en mooie dag. Een alternatieve en krachtige manier van behandelen bij PTSS. 🔥