Saskia (gefingeerde naam, 29): Mijn hartslag voelen en zweten zijn al triggers.

Saskia is van haar 15e tot haar 22ste misbruikt en mishandeld. Na alle therapieën bleef ze klachten houden: angst, moeite met intimiteit en haar lichaam. Daarbij kampt ze al meer dan 16 jaar met een eetstoornis. Ze heeft angst voor mannen, om alleen te zijn en ervaart altijd een onveilig gevoel.

Omdat een trauma lijfelijk is opgeslagen, bood bokstherapie uitkomst. Na meerdere sessies komt Saskia weer in contact met haar lichaam. Ze gaat emoties voelen, heel veel angst en ook boosheid en verdriet. Saskia: “Ik herken mijn overlevingsreactie: dat ik heel snel ‘bevries’. Daar kom ik inmiddels sneller uit. Het voelen van mijn lichaam is heel beangstigend. Mijn hartslag voelen en zweten of strakke kleding aandoen zijn al triggers. Ook onverwachte bewegingen of bepaalde woorden. Dat komt in de bokstherapie samen.” 

Een openbaring voor Saskia is dat ze ineens honger voelt. “Ik heb er laatste zelfs naar geluisterd. Dat vind ik heel beangstigend. Maar ik merk dat ik mijn lijf hard nodig heb om het trauma te kunnen verwerken. Honger betekent ook mijn behoefte weer voelen. Mijn vriend merkt het ook aan me. Ik ben meer aanwezig. Ik voel meer angst, maar ook meer blijdschap. Ik kan meer lol hebben met hem. Mijn lijf begint me dingen te vertellen. Ik krijg geuren in mijn neus van aftershave. Beelden van gele kinderlaarsjes. De bril van Eugene ging gepaard met enorme angst.” Het heeft ermee te maken dat trauma’s zintuigelijk worden opgeslagen en daardoor kunnen terugkomen middels geuren, belden en geluiden. Ondanks die angst, gaat Saskia de therapie met vertrouwen tegemoet. “Ik kom bij mijn kracht door het boksen. Ik ga dingen van mijzelf begrijpen. Dat is eng en fijn tegelijk. En ik begin anders naar mezelf te kijken. Ik hoef niet meer iemand anders te zijn.”

Referenties

Chiel Grishaver (62)

Chiel Chrishaver bokstherapie

 Chiel Grishaver (62): “Dit had al twintig jaar terug gemoeten. Ik boek zoveel vooruitgang. Ik heb thuis de boel niet meer gesloopt. Geen nachtmerries meer, geen herbelevingen.”

Chiel Grishaver werd in zijn jeugd misbruikt, mishandeld en verdronk bijna. Als ook zijn 3-jarige dochtertje wordt vermoord, is dat de genadeklap. De angsten, nachtmerries en woedeaanvallen die sindsdien zijn leven beheersen, gaat hij boksend te lijf. 

Lees meer: Chiel Grishaver (62)

Marijke (PTSS en depressie:)

Marijke (PTSS en depressie:) "Via de huisarts kwam ik bij Masja Otter. De lichaamsgerichte manier van werken slaat erg goed bij mij aan.

Het boksen heeft me enorm snel van mijn depressie afgeholpen. Na 8 sessies wilde ik nog verder leren hoe ik mijn gevoelens zelf kan voelen via mijn lichaam. Dat is niet makkelijk."

Layla Foks, therapeut (1981)

“Na de Bokspsychotherapie voelde ik mij opgelucht en zelfverzekerder. Ik heb door de sessie echt een oud angststukje uit mijn systeem kunnen ervaren, waarmee ik nu ook in het hier en nu beter kan dealen.”

Terwijl zij van mening was dat zij voor goed had afgerekend met spoken uit het verleden, werd ze tijdens een training Bokspsychotherapie onverwachts geconfronteerd met een aantal triggers. Hierdoor vertrok ze enigszins gedissocieerd naar huis in de wetenschap dat er diep van binnen nog iets zat waar ze de vinger zelf niet op wist te leggen.

Lees meer: Layla Foks, therapeut (1981)