Eveline (gefingeerde naam, 30) Ik kom in mijn eigen kracht en in contact met mezelf en mijn emoties.

Eveline is een kind van twee psychiatrische patiënten. Sinds haar 18e volgt ze verschillende therapieën. “Door de dramatherapie die ik volg, ben ik meer in mijn lijf. Daardoor kan ik veel boosheid voelen. Ik vind het moeilijk dat te uiten. Ik had al langer het idee dat boksen iets voor mij zou kunnen zijn, maar durfde de stap niet te zetten.

Ik was bang dat er zoveel los zou komen dat ik de controle zou verliezen. Vroeger had ik geen ruimte om te voelen. Toen sloeg de boosheid naar binnen. Ik erkende de emotie niet.”

“Als kind droeg ik de zorg voor mijn ouders en zus. Daardoor heb ik me nooit kind gevoeld.” Emoties gaat Eveline graag uit de weg en dat is terug te zien in de ring, waar ze ook gericht is op de behoefte van de ander. Eugene, die het misschien niet aankan bijvoorbeeld. Maar Eveline merkt het effect van de bokstherapie. "Ik kom in mijn eigen kracht en in contact met mezelf en mijn emoties. Ik merk dat ik het fijn vind om bij die boosheid te komen. En het te uiten. Daar ben ik veel minder bang voor. Erkennen dat ik dat kan voelen is de grootste openbaring. En merken dat het net per se onveilig wordt. Het heeft me inzichten gegeven: ik ben sterk en stevig gegrond. Ik blijf wel staan, hoewel ik het spannend of moeilijk vind."   

Referenties

Chiel Grishaver (62)

Chiel Chrishaver bokstherapie

 Chiel Grishaver (62): “Dit had al twintig jaar terug gemoeten. Ik boek zoveel vooruitgang. Ik heb thuis de boel niet meer gesloopt. Geen nachtmerries meer, geen herbelevingen.”

Chiel Grishaver werd in zijn jeugd misbruikt, mishandeld en verdronk bijna. Als ook zijn 3-jarige dochtertje wordt vermoord, is dat de genadeklap. De angsten, nachtmerries en woedeaanvallen die sindsdien zijn leven beheersen, gaat hij boksend te lijf. 

Lees meer: Chiel Grishaver (62)

Amira, student 6 VWO

Amira, student 6 VWO “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren"

Amira deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van bokstherapie op haar eigen stress en trauma en bracht dat treffend in woord en beeld in onderstaande video.

Lees meer: Amira, student 6 VWO

Layla Foks, therapeut (1981)

“Na de Bokspsychotherapie voelde ik mij opgelucht en zelfverzekerder. Ik heb door de sessie echt een oud angststukje uit mijn systeem kunnen ervaren, waarmee ik nu ook in het hier en nu beter kan dealen.”

Terwijl zij van mening was dat zij voor goed had afgerekend met spoken uit het verleden, werd ze tijdens een training Bokspsychotherapie onverwachts geconfronteerd met een aantal triggers. Hierdoor vertrok ze enigszins gedissocieerd naar huis in de wetenschap dat er diep van binnen nog iets zat waar ze de vinger zelf niet op wist te leggen.

Lees meer: Layla Foks, therapeut (1981)