Chiel Chrishaver bokstherapie
Foto © Naam Fotograaf

 Chiel Grishaver (62): “Dit had al twintig jaar terug gemoeten. Ik boek zoveel vooruitgang. Ik heb thuis de boel niet meer gesloopt. Geen nachtmerries meer, geen herbelevingen.”

Chiel Grishaver werd in zijn jeugd misbruikt, mishandeld en verdronk bijna. Als ook zijn 3-jarige dochtertje wordt vermoord, is dat de genadeklap. De angsten, nachtmerries en woedeaanvallen die sindsdien zijn leven beheersen, gaat hij boksend te lijf. 

Door onverwerkte trauma's uit het verleden liep Chiel 20 jaar vast in zijn behandeling door zijn agressie. Toen Chiel tijdens zijn laatste opname  in de pauzes op een bokszak mocht stoten, kwam het idee om te gaan boksen. Hij belde Boksschool Sedney en vroeg om een personal training samen met zijn psychotherapeut Masja Otter. Chiel heeft ontzettend veel baat bij de bokstherapie en boekt erg veel vooruitgang. Hij sloopt de boel niet meer en nachtmerries of herbelevingen blijven weg. Vanwege de uitzonderlijk ernstige trauma's blijft een wekelijkse 'onderhoudssessie' op dit moment nog nodig om terugval te voorkomen.

bokstherapie met masja otter big geregistreerde gz psycholoog psychotherapeut

Bekijk ook:

Referenties

Eveline (gefingeerde naam, 30)

Eveline (gefingeerde naam, 30) Ik kom in mijn eigen kracht en in contact met mezelf en mijn emoties.

Eveline is een kind van twee psychiatrische patiënten. Sinds haar 18e volgt ze verschillende therapieën. “Door de dramatherapie die ik volg, ben ik meer in mijn lijf. Daardoor kan ik veel boosheid voelen. Ik vind het moeilijk dat te uiten. Ik had al langer het idee dat boksen iets voor mij zou kunnen zijn, maar durfde de stap niet te zetten.

Lees meer: Eveline (gefingeerde naam, 30)

Marijke (PTSS en depressie:)

Marijke (PTSS en depressie:) "Via de huisarts kwam ik bij Masja Otter. De lichaamsgerichte manier van werken slaat erg goed bij mij aan.

Het boksen heeft me enorm snel van mijn depressie afgeholpen. Na 8 sessies wilde ik nog verder leren hoe ik mijn gevoelens zelf kan voelen via mijn lichaam. Dat is niet makkelijk."

Amira, student 6 VWO

Amira, student 6 VWO “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren"

Amira deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van bokstherapie op haar eigen stress en trauma en bracht dat treffend in woord en beeld in onderstaande video.

Lees meer: Amira, student 6 VWO