Chiel Chrishaver bokstherapie
Foto © Naam Fotograaf

 Chiel Grishaver (62): “Dit had al twintig jaar terug gemoeten. Ik boek zoveel vooruitgang. Ik heb thuis de boel niet meer gesloopt. Geen nachtmerries meer, geen herbelevingen.”

Chiel Grishaver werd in zijn jeugd misbruikt, mishandeld en verdronk bijna. Als ook zijn 3-jarige dochtertje wordt vermoord, is dat de genadeklap. De angsten, nachtmerries en woedeaanvallen die sindsdien zijn leven beheersen, gaat hij boksend te lijf. 

Door onverwerkte trauma's uit het verleden liep Chiel 20 jaar vast in zijn behandeling door zijn agressie. Toen Chiel tijdens zijn laatste opname  in de pauzes op een bokszak mocht stoten, kwam het idee om te gaan boksen. Hij belde Boksschool Sedney en vroeg om een personal training samen met zijn psychotherapeut Masja Otter. Chiel heeft ontzettend veel baat bij de bokstherapie en boekt erg veel vooruitgang. Hij sloopt de boel niet meer en nachtmerries of herbelevingen blijven weg. Vanwege de uitzonderlijk ernstige trauma's blijft een wekelijkse 'onderhoudssessie' op dit moment nog nodig om terugval te voorkomen.

bokstherapie met masja otter big geregistreerde gz psycholoog psychotherapeut

Bekijk ook:

Referenties

Marijke (PTSS en depressie:)

Marijke (PTSS en depressie:) "Via de huisarts kwam ik bij Masja Otter. De lichaamsgerichte manier van werken slaat erg goed bij mij aan.

Het boksen heeft me enorm snel van mijn depressie afgeholpen. Na 8 sessies wilde ik nog verder leren hoe ik mijn gevoelens zelf kan voelen via mijn lichaam. Dat is niet makkelijk."

Amira, student 6 VWO

Amira, student 6 VWO “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren"

Amira deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van bokstherapie op haar eigen stress en trauma en bracht dat treffend in woord en beeld in onderstaande video.

Lees meer: Amira, student 6 VWO

Saskia (gefingeerde naam, 29)

Saskia (gefingeerde naam, 29): Mijn hartslag voelen en zweten zijn al triggers.

Saskia is van haar 15e tot haar 22ste misbruikt en mishandeld. Na alle therapieën bleef ze klachten houden: angst, moeite met intimiteit en haar lichaam. Daarbij kampt ze al meer dan 16 jaar met een eetstoornis. Ze heeft angst voor mannen, om alleen te zijn en ervaart altijd een onveilig gevoel.

Lees meer: Saskia (gefingeerde naam, 29)