Amira, student 6 VWO “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren"

Amira deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van bokstherapie op haar eigen stress en trauma en bracht dat treffend in woord en beeld in onderstaande video.

De conclusie van Amira is dat boksen een adequate manier is om de schadelijke hormonale bijproducten van een stressreactie weg te werken. Bijkomend voordeel van bokstherapie is dat je door te boksen ‘fight’, je problemen aanpakt in plaats van ervoor wegrent ‘flight’ en een mogelijke oorzaak van stress wegneemt.

Amira: “Als je eenmaal begrijpt hoe de hersenen van mensen met PTSS werken, dan is dat best logisch. Door de ‘fight’, ‘flight’, ‘freeze’ respons van het lichaam tijdens een traumatische gebeurtenis zijn je hersenen overgeschakeld op het ‘reptielenbrein’ dat niet gevoelig voor taal is. Hoe kun je dan later in therapie zeggen wat je voelt en waarom, je hebt immers iets beleefd waar je geen woorden aan kunt geven, want je hebt jezelf uitgeschakeld.”

Voor Amira werkt bokstherapie hetzelfde als EMDR. Je moet heel snel reageren met verschillende stootbewegingen met prikkels die van alle kanten komen. Je hebt geen tijd om na te denken, terwijl er toch steeds wordt gevraagd wat je voelt bij het beeld van de nare herinneringen.  “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren’. Wat ik duidelijk als verschil met EMDR ervaren heb, is dat met bokstherapie het gevoel ook echt uit je lichaam gaat. Niet alleen de spanning gaat weg als je denkt aan die gebeurtenis, maar ook die boosheid en angst die eigenlijk altijd nog in je zat. Het lijkt of er niet alleen in je hoofd iets verandert, maar ook in je lijf.”

Referenties

Amira, student 6 VWO

Amira, student 6 VWO “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren"

Amira deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van bokstherapie op haar eigen stress en trauma en bracht dat treffend in woord en beeld in onderstaande video.

Lees meer: Amira, student 6 VWO

Loes (1956)

Loes: “Na bijna 4,5 jaar tobben, rekende ik dankzij Bokspyschotherapie af met mijn loodzware depressie. Er kwam weer licht, lucht en ruimte in mijn leven. Mijn huis werd weer een veilig thuis. Ik ben dankbaar voor de subtiele veranderingen die zich geheel onmiskenbaar manifesteerden vanaf het moment dat ik mijn eerste stap in de ring zette.”

To boks or not to boks

Geen verhaal over het verleden, maar over het heden. Over herstel en dat dat mogelijk is. Dat las ik vaak genoeg. Alleen vroeg ik me altijd vertwijfeld af hoe dat dan mogelijk was. Ik zal niet de enige zijn die door omstandigheden in een groot diep gat viel. Een gat waar de angst regeert en waar het zo zwart en uitzichtloos is, dat de dood eigenlijk nog de enige oplossing lijkt. Dacht ik... Mijn hulp bleek uit onverwachte hoek te komen: de hoek van de boksring. Dankzij Bokspsychotherapie kroop ik langzaam weer uit dat zwarte gat, terug naar het licht. Graag deel ik mijn verhaal in de hoop andere mensen te inspireren en daarmee nieuw perspectief te bieden.

Lees meer: Loes (1956)

Layla Foks, therapeut (1981)

“Na de Bokspsychotherapie voelde ik mij opgelucht en zelfverzekerder. Ik heb door de sessie echt een oud angststukje uit mijn systeem kunnen ervaren, waarmee ik nu ook in het hier en nu beter kan dealen.”

Terwijl zij van mening was dat zij voor goed had afgerekend met spoken uit het verleden, werd ze tijdens een training Bokspsychotherapie onverwachts geconfronteerd met een aantal triggers. Hierdoor vertrok ze enigszins gedissocieerd naar huis in de wetenschap dat er diep van binnen nog iets zat waar ze de vinger zelf niet op wist te leggen.

Lees meer: Layla Foks, therapeut (1981)