Psychotherapie in beweging - de helende kunst van boksen

masja otter damiaan denys psychotherapie in bewegingHet boek 'Psychotherapie in beweging', geschreven door Masja Otter en prof. dr. Damiaan Denys (hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd Psychiatrie aan het AMC) is het relaas van een unieke zoektocht naar hoe een nieuwe aanpak van mentale klachten kan worden ontworpen voor zowel client als behandelaar. Bovendien brengt dit boek voor het eerst een overzicht van de theoretische achtergrond en de praktische uitoefening van bokspsychotherapie als basis voor behandeling. Het brengt een omvattend beeld van de rol die de therapie vandaag speelt, en morgen zou kunnen spelen, in een zorgsysteem in beweging. Bokspsychotherapie (BPT) is een uiterst doeltreffende aanvulling bij de bestaande therapievormen voor de diagnose en de behandeling van mentale ziektebeelden.

Het boek is te koop zowel in de boekwinkels als online , onder andere via Bruna of Bol.com.

Vechten tegen trauma
Foto: Arisa Chattasa via Unsplash.com

Soms lukt het niet om met ‘praattherapie’ complexe psychische problemen op te lossen. Bijvoorbeeld omdat een traumatische gebeurtenis te heftig is om mentaal te bevatten. Henny Koster (55) windt er geen doekjes om: ze had de afscheidsbrieven voor haar kinderen al klaarliggen, zo wanhopig was ze door de depressie waar ze vorig jaar in zat. Ze weet die in eerste instantie vooral aan de overgang. En aan de relatieproblemen waar ze al haar hele leven mee worstelde. In zo’n geval kan bokspyschotherapie uitkomst bieden.

Hoe werkt dat?

Letterleven beschrijft het in dit artikel na een interview met Masja Otter van In2Box, voor Quest Psychologie, uitgave oktober 2022.