Damiaan Denys

Damiaan Denys (foto Guido van Nispen), psychiater, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd Psychiatrie at AMC - vertelt op NPO Radio4 (bij 1 uur en 11 minuten) over zijn bijzondere ervaring met Bokspsychotherapie van Masja Otter en Eugene Sedney/In2Box.

Luister hier de uitzending Panorama zondag van zondag 21 november terug.

damiaan denys psychiater

Transcriptie Uitzending  Panorama op Zondag, 21 November

“Ik wist niet wat ik zag. De reden dat ik dit hier opbreng is omdat ik 20 jaar lang in het woord geloofde. Ik ben zo’n psychiater die in de spreekkamer naar mensen luistert. En dat is een heel statisch gebeuren. En toen zag ik in de ring wat er gebeurde als mensen hun lichaam gebruiken. Je ziet dingen die mensen in het woord nooit kunnen vertalen of verklaren. Je ziet het lichaam worstelen, dat is afhankelijk van waar mensen last van hebben.
Masja is heel scherp in het duiden van dingen. Je kunt heel veel dingen uit het boksen halen. Je ziet wat er gebeurt. Het boksen is heel fascinerend. Het gaat zo snel en je moet zo nadenken dat je niet meer gebruik kunt maken van je normale verdedigingsmechanisme om de overhand te blijven houden. Je ligt als het ware een beetje open. En dat geeft de kans aan de psychotherapeute om te lezen van er gebeurt.

Ik vond het zo fenomenaal dat ik 20 jaar lang nooit begrepen had hoe belangrijk het lichaam is in de diagnostiek en de behandeling van psychische klachten. Wat zij doet is en dat is toch wel heel bijzonder, is het behandelen van mensen met ernstige psychische klachten die in eerdere trajecten geen stap verder komen.

Ik wilde zelf ook leren lezen wat er gebeurt. Daarom heb ik het zelf ook gedaan om het te ervaren. Dat was voor mij echt een eye-opener. Ik stond versteld van hoe zij mensen zeer moeilijk behandelbare mensen dan toch nog echt een nieuw perspectief bieden door gebruik te maken van het lichaam.

Ik zou dit graag zelf ook oppikken. Wij hebben heel veel patiënten die moeilijk behandelbaar zijn in het AMC. Dan voel je je heel onmachtig als je verder niets kunt bieden. En dit biedt volgens mij een nieuwe opening.”